24 uurs bloeddrukmeting – Huisartsenpraktijk de Schans – Woudenberg
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk de Schans
Schans 28 3931 KJ
Woudenberg
Spoed toets 1

24 uurs bloeddrukmeting

De huisartsenpraktijk beschikt over twee ambulante 24 uurs bloeddrukmeters. Ambulante bloeddrukmeting houdt in dat uw bloeddruk gedurende 24 uur wordt gemeten en geeft zo een compleet beeld van uw bloeddruk overdag, ’s nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten. Dit is de meest betrouwbare methode voor het meten van de bloeddruk.

Apparaat

De 24 uurs bloedrukmeter bestaat uit een manchet verbonden door een slangetje aan een klein meetapparaat. Het manchet wordt om uw bovenarm bevestigd en aangesloten op het meetapparaat. Het meetapparaat wordt aan een band om de middel gedragen.

Wanneer wordt een 24 uurs meter geadviseerd?

  • Als een patiënt gespannen is bij de huisarts en de bloeddruk thuis lager is dan bij de huisarts (het zogenaamde witte jassen effect, of spreekkamer hypertensie genoemd)
  • Indien meerdere keren een hoge bloeddruk is gemeten bij de huisarts
  • Indien de hoge bloeddruk niet goed reageert op medicijnen
  • Bij verdenking van hypotensie (te lage bloeddruk) bij medicijngebruik voor hoge bloeddruk
  • Voor het evalueren van een ingezette behandeling voor hoge bloeddruk

Hoe gaat het in zijn werk?

U heeft een afspraak bij de huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner of de doktersassistente bevestigt het manchet om uw arm. Het manchet wordt verbonden met de bloeddrukmeter. Overdag wordt iedere 30 minuten en ’s nachts ieder uur het manchet automatisch opgepompt en wordt uw bloeddruk gemeten. Een minuut voordat de meting begint wordt er al wat lucht in de band gepompt zodat u weet dat de meting eraan komt. Het is belangrijk dat u dan even stilstaat en de arm ondersteunt totdat de meting voorbij is. Indien het apparaat toch beweging bemerkt geeft ie een foutmelding en gaat na 5 minuten opnieuw meten, u krijgt dan geen waarschuwing vooraf meer. De gegevens worden opgeslagen in de bloeddrukmeter. Om te voorkomen dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt kunt u de bloeddruk zelf niet aflezen. Het apparaat meet tegelijkertijd uw bloeddrukwaarden en hartslag.
De volgende werkdag komt u naar de praktijk om het apparaatje weer in te leveren. Houdt rekening met de meting bij het plannen van uw activiteiten. Wij adviseren u uw normale activiteiten en bezigheden te doen. Douchen en zwemmen is niet mogelijk met de bloeddrukmeter en (intensief) sporten wordt afgeraden.

Dagboekje

Om een relatie te kunnen leggen tussen uw bloeddruk en dagelijkse bezigheden wordt u gevraagd een beperkt dagboekje bij te houden, waarin u uw activiteiten, medicatie inname en klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen noteert.
U kunt hier het dagboekje downloaden

Verwerking

De metingen worden ingelezen en geanalyseerd  in de computer. De praktijkondersteuner of doktersassistente bestudeert samen met uw huisarts de uitkomsten. De resultaten en eventuele aanpassingen voor uw medicatie worden met u besproken tijdens een vervolgafspraak, dit kan meestal telefonisch. U krijgt dus niet direct de uitslagen te horen.