Enkel-arm index meting – Huisartsenpraktijk de Schans – Woudenberg
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk de Schans
Schans 28 3931 KJ
Woudenberg
Spoed toets 1

Enkel-arm index meting

De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. Voor het bepalen van de enkel-arm-index (EAI) wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index.
Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.
U kunt hier de informatiefolder enkel-arm index meting downloaden.

Apparaat

De EAI meting wordt verricht met een bloeddrukapparaat dat vier manchetten tegelijk aanstuurt (zie hieronder).

 

Wanneer wordt een EAI meting geadviseerd?

  • Pijnklachten in de kuiten tijdens lopen (zgn. etalagebenen)
  • Indien er sprake is van een open been
  • Slecht genezende wonden aan de onderbenen
  • Patiënten met Diabetes en wondjes aan de voeten
  • Gevoels- of temperatuurstoornissen in de voeten
  • Overige klachten die op vaatvernauwingen in de benen kunnen wijzen

Hoe gaat het in zijn werk

U heeft een afspraak bij de huisartsenpraktijk. De EAI meting wordt verricht door de praktijkondersteuner en in rust gemeten. Daarom is het belangrijk om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Voor aanvang van het onderzoek wordt u gevraagd  5 minuten plat te liggen.
U krijgt 4 manchetten van de bloeddrukmeter om beide enkels en de armen. Eerst wordt de bloeddruk in beide armen bepaald om een eventueel verschil hiertussen vast te stellen. Vervolgens wordt de arm met de hoogste bloeddruk vergeleken met beide benen. De meting wordt een aantal maal herhaald, waarna het apparaat de juiste enkel-arm index van beide benen berekent.
Het totale onderzoek duurt 15 minuten.

Uitslag

Enkel-arm-index (EAI) lager dan 1,0
Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI lager is dan 0,8, dan heeft u vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van het been. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.

Enkel-arm-index (EAI) hoger dan 1,0
De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI hoger is dan 1,1, is een vernauwing in de slagader van het been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0. 

Verwerking

De uitslag wordt door de praktijkondersteuner met uw huisarts besproken. Afhankelijk van de uitslag wordt er een vervolgtraject geadviseerd. Soms kan verder onderzoek bij een vaatchirurg in het ziekenhuis noodzakelijk zijn.